rss


Yusalman geleng kepala. Hati sakit, kepala semak, telinga pedih. Entah apa salahnya. Kerja bagus, duit banyak, hati budi okey. Apa yang kurang? Mungkin bini kut. Bukan tak ada, tapi ada yang kurang pada bini Yusalman.

Temah masih bercakap betul-betul depan muka suaminya. Lebih kepada membebel sebenarnya. Temah 'bersyarah' seolah-olah apa yang terjadi adalah salah Yusalman. Jarinya semua dituding ke arah Yusalman. Ini semua sebab Yusalman, itu semua sebab Yusalman. Semak kepala Yusalman.

"Mah dah cakap, rumah kita ni kena ada dawai kawat. Letak anjing depan tu. Lepas tu, upah pengawal. Tak adalah orang berani nak masuk. Tapi abang degil. Kata ini membazir, itu membazir. Sekarang ni, barang-barang kemas Mah dah hilang. Abang nak tanggung?"

Yusalman hanya tunduk diam. Memang dia akan tanggung pun kalau semua barang-barang bininya dirembat penyamun. Sudah pada mulanya pun dia yang belikan barang-barang itu semua. Lepas hilang, dia juga yang menggantinya.

"Abang tak risau ke? Setiap bulan rumah kita kena pecah. Macam kita ni majikan penyamun pula. Setiap bulan 'bayar gaji'. Dah 12 kali tau. Tapi abang langsung tak nak ikut cakap Mah."

Setelah habis air liurnya kering, Temah tinggalkan Yusalman sendirian di sofa. Hatinya makin panas apabila melihat suaminya hanya diam tidak berkata-kata.

"Baik Mah mati sajalah, bang! Biar Mah jadi hantu dan cekik penyamun tu kalau dia nak rompak! Kalau harapkan abang, memang tak boleh harap!" Suara Temah sempat bergema dalam rumah yang hampir licin itu sebelum hilang bayangnya dari pandangan Yusalman.

Yusalman mula berfikir. Tanpa suara Temah, otaknya mula tenang. Apabila otak tenang, barulah ada ruang untuk idea beranak-pinak.

Hmm... betul kata Mah tu, fikir Yusalman lantas bangun dari sofa menuju ke bilik.

* * *

Bulan baharu mula masuk. Yusalman berdebar-debar. Bila-bila masa saja penyamun itu akan 'tuntut gaji'. Dia harap sangat rancangan Temah kali ini berjaya menggagalkan rancangan pencuri itu.

Tepat pukul enam petang, Yusalman tiba di rumahnya. Beg bimbit dia pegang dengan erat. Hatinya bertambah laju berdegup apabila melihat pintu rumahnya dikopak orang.

Perlahan-lahan Yusalman masuk rumah dan memeriksa semua perkakas rumahnya. Masih ada. Langsung tidak diusik.

Yusalman tersengih sendiri. Dia tahu rancangan bininya memang terbaik. Menyesal dia tidak dengar dari dulu. Tidak perlulah dia bertukar ganti barang yang dirembat sejak 12 bulan yang lalu.

"Mah, kau memang bijak. Lepas ni, dah tak ada penyamun akan pecah masuk rumah kita," kata Yusalman sambil mendongak. Mayat Temah yang tergantung di kipas siling benar-benar menakutkan penyamun yang pecah masuk tadi.


0 comments:

Ini Iklan.Silakn Tgk.

Tinggalkan Link Anda Disini